Artikel in de Rosbode

Artikel in de Rosbode

Een vierde plaats op WK in Rusland

ROSMALEN – Het zal je maar gebeuren, je bent elf jaar en gaat zonder je ouders op stap naar het WK trampoline springen in Rusland om Nederland te verdedigen. Het overkwam Megan Brouwers inmiddels twaalf jaar en sindskort woonachtig op de Groote Wielen. In november j.l. behaalde zij een vierde plaats met synchroonspringen in een ver en groot land waar ze samen met de Nederlandse delegatie naar afgereisd was.

Door Corrianne Schijvens van Hassel

Megan Brouwers was vijf jaar toen ze bij Flik Flak op kleutergymnastiek zat. Een coach van Flik Flak spotte Megan en bood haar een proefles trampolinespringen aan. Vanaf dat moment was het hek van de dam. Ze vond het heel leuk en bleek al snel een natuurtalent te zijn. Na iets meer dan een half jaar trainen volgde de eerste wedstrijd en meteen in het eerst jaar dat ze de sport beoefende werd ze al Nederlands Kampioen. En die Nederlandse titel heeft ze inmiddels al vijf keer behaald. Moeder Tamara: “Het wordt wel steeds moeilijker om zo hoog te kunnen presteren. Megan is in december geboren en dat is ongunstig voor de leeftijdsklasse waarin ze uitkomt. Vanwege haar late verjaardag moet ze in een hogere klasse sporten tegen meisjes die dus allemaal iets ouder zijn. En veelal ook veel groter van lengte.”

Synchroonspringen

Omdat Megan nog geen dertien jaar is mag ze nog niet naar de Europese Kampioenschappen. Wat best vreemd is want ze is inmiddels al wel uitgekomen op de Wereldkampioenschappen. Megan: “Ik moest wel eerst een bepaalde score bij elkaar springen op wedstrijden om mee te mogen. Dat lukte en hierdoor behoorde ik bij de vier beste van Nederland en mocht ik als jongste mee naar de WK in Rusland. Samen met Senna van Gelder ben ik daar bij het synchroonspringen vierde geworden. Mijn ouders mochten alleen niet mee.” Moeder Tamara: “ Wij zijn als ouders ook niet achter de ploeg aangereisd. De sporters worden zo streng door de bond afgeschermd dat je als ouders alleen van een afstand op de tribune de wedstrijden kunt volgen. Megan is negen dagen weg geweest en het was de eerste keer dat ze zo lang en zover alleen van huis weg was.”

WK

Megan: “Er wordt gelet op de netheid en uitvoering van de sprongen en de Time of Flight. Dat is de hoogte van de sprong, de verplaatsing binnen de vlakken op de trampoline en bij het synchroonspringen wordt ook gekeken of we tegelijk neerkomen. We zijn op zondag 11 november aangekomen in Sint Petersburg in Rusland en hebben daar toen eerst drie dagen getraind. Op donderdag was de individuele wedstrijd en op vrijdag de synchroonwedstrijd. Als zevende mochten we aan de finale gaan deelnemen bij het synchroonspringen en we eindigden op de vierde plaats. Individueel ben ik niet zo hoog geëindigd. Daar is de concurrentie te hoog voor. Het was heel leuk in Rusland, alleen het eten was niet lekker. We hebben ook een tour gehad in een busje en een kerk en paleizen gezien. Alles is daar veel groter dan hier. Het was er ook kouder dan in Nederland en we hadden daar al sneeuw gehad.” Moeder Tamara: “Voor dat eetprobleem waren we vooraf gewaarschuwd en dus had Megan liga, peperkoek en dergelijke voeding in haar koffer meegekregen. Megan hoopt zich te kwalificeren voor de volgende WK die volgend jaar in Tokyo gehouden worden.”

Droom

Megan kan met deze sport geen geld verdienen, het kost alleen maar veel geld om de sport te kunnen beoefenen. Ze heeft op sportgebied wel een grote droom: De Olympische spelen. Megan: “Ik wil graag in 2024 naar de Olympische spelen. Ze zeggen dat ik er eerder niet klaar voor ben en je moet eerst senior zijn en dus minimaal zeventien jaar om mee te mogen doen. Ik train vijf keer per week en vanaf januari zelfs zes keer per week minimaal twee uur per training. Ik ben pas in een maand tijd drie keer in het buitenland geweest voor wedstrijden, in Rusland, Tsjechië en Engeland. En anderhalf jaar geleden ook op het jeugdjournaal. Dat filmpje staat op mijn website.” Volgend jaar mag Megan naar de Loot opleiding op het Rodenborch college. Dat betekent dat ze de kans krijgt om te blijven sporten op hoog niveau in combinatie met het volgen van een opleiding. Ze wordt momenteel voor een documentaire gevolgd door fotograaf Peter Kasbergen van wie ook de foto bij dit artikel is. Peter volgt haar tijdens het sporten en in het dagelijks leven. Ook heeft ze een eigen website waar u haar sportprestaties kunt volgen: www.meganbrouwers.nl.

Rosbode, Megan Brouwers, 4e van de Wereld, WAGC Rusland, WK Trampolinespringen