Uitslag WK Rusland

Uitslag WK Rusland

Een vierde plek voor Megan Brouwers en Senna van Gelder uit ‘s-Hertogenbosch.

ST.PETERSBURG – Na de Wereldkampioenschappen voor senioren werd van 15 tot en met 18 november 2018 de ‘World Age Group Competition’ gehouden, wederom een sterk bezet WK in het trampolinespringen, dubbelminitrampolinespringen en tumbling, dit keer in diverse leeftijdscategorieën tussen 11 en 21 jaar. Een grote delegatie van 21 gekwalificeerde sporttalenten kwam hier namens Nederland in actie in de indrukwekkende ambiance van het Sports & Concert Complex in Sint Petersburg, Rusland. Tegen een achtergrond met de skyline van de historische werden de spectaculaire sprongenseries gedaan door junior en jeugdsporters. Naast vier finaleplaatsen in het synchroonspringen en een aantal ‘narrow escapes’, bezorgde het duo Eline Westhuis en Valerie Bosschart in de jongste leeftijdscategorie Oranje een bronzen medaille.

Trampolinespringen 11 – 12 jaar

In deze categorie wisten alle Nederlandse koppels zich te plaatsen voor de synchroonfinale van de WAGC in St. Petersburg. Een topprestatie van de zes jeugdige talenten in hun WK-debuut. Eline Westhuis en Valerie Bosschart sprongen met grote beheersing op het moment suprème en noteerden 44,230 punten voor het brons. Het duo van Team U.S.A., Ksenia Karpushkina en Loga McCoy won het goud met 46,090 punten. Het zilver ging naar het Japanse duo Kiko Tanaka en Karin Tsujita dat 45.250 punten noteerde. Senna Van Gelder en Megan Brouwers werden achter Westhuis en Bosschart knap vierde met 43,830 punten. Ze lieten in de finale sterke synchroonkoppels uit Griekenland, V.S. (tweede team), Rusland en Bulgarije achter zich. De twee Nederlandse koppels die te midden van 17 teams de finale in wisten te gaan als zesde en zevende, gooiden er in de finale een schepje bovenop wat prima uitpakte voor een mooie eindklassering. Een veelbelovende opsteker voor de toekomst.

Bij de jongens in dezelfde leeftijdsklasse wisten Cas Westbroek en Guus van den Besselaar zich te midden van twintig koppels met 41,850 punten bij de beste acht voor de finale te plaatsen. Daarin ging hun oefening echter niet als gepland en konden ze deze niet afmaken, waardoor het voor hen de achtste plaats bleef in het eindklassement. Wel achtste van de wereld, wat op zich een grote verdienste is, zeker op deze leeftijd. Wisten de twee koppels uit Rusland zich nog als eerste en derde te plaatsen voor de finale, uiteindelijk draaiden ze de rollen om in de eindronde en moesten ze genoegen nemen met het brons voor Ildan Makhilanov en Zhan Suleymanov met 45,470 punten en de vierde plaats voor Dmitrii Nartov en Timur Tabuldin met 45,120 punten. Het Japanse duo Taiga Akaishi en Yusei Matsumoto greep het goud met 45,640 punten. Radomir Naydenov en Martin Dimitrov uit Bulgarije consolideerden hun tweede positie uit de kwalificatieronde en pakten het zilver met 45,580 punten. Daarachter volgden de andere finalisten uit Oostenrijk, België (Rien Denolf en Louis Parent), Mexico en Nederland.

Individueel ging het minder voorspoedig als bij het synchroonspringen, maar je kan de deelname aan dit internationale titeltoernooi van deze jonge springers uit Nederland zien als waardevolle ervaring die hen goed van pas komt in hun ontwikkeling. Een verdienste voor ze alle zes was sowieso dat ze onder deze spannende omstandigheden hun oefeningen allemaal wisten uit te springen. Bij de meisjes was Van Gelder de beste voor Nederland met een totaalscore van 85,570 punten voor de twee (verplichte en keuze-) oefeningen in de kwalificatieronde, waarmee ze 28ste van de 55 springsters werd. Westhuis volgde met 84,955 punten op de 30ste plaats, Bosschart werd 39ste met 83,575 punten en Brouwers 43ste met 82,310 punten. Westbroek was de beste Nederlander bij de jongens met 87,240 punten voor de 23ste plaats in een veld met 53 deelnemers. Remo Schrier werd 36ste met 84,835 punten en Van den Besselaar werd 40ste met 83,225 punten.

Schrier had zich ook gekwalificeerd voor de WAGC in het dubbelminitrampolinespringen 11 – 12 jaar. Hij kon zijn eerste oefening in de kwalificatieronde niet tot een goed einde brengen, waardoor het al snel einde verhaal in zijn poging om een finaleplaats te behalen. Verder had niemand namens Nederland zich gekwalificeerd voor dit onderdeel, ook niet voor het onderdeel tumbling.

WAGC Rusland, Megan Brouwers, Senna van Gelder